Zupa serowo - brokułowa

Smakuje świetnie z grzankami.

Składniki:

  • 30 dag brokułów
  • 3 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek wytrawnego białego wina
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka
  • 15 dag żółtego sera
  • 5 dag serka topionego
  • 2 łyżeczki miodu
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju (najlepiej dyniowego)

Przygotowanie:

1. Brokuły oczyść, podziel na różyczki, gotuj 15 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, odłóż kilka do dekoracji, resztę zmiksuj na gładko. Przygotuj beszamel: masło rozgrzej w garnku, dodaj mąkę i krótko zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z zimnym mlekiem oraz bulionem. Dolej wino.

Reklama

2. Sos gotuj przez 2 minuty na małym płomieniu, ciągle mieszając. Ser żółty zetrzyj, wraz z serkiem topionym wrzuć do garnka z beszamelem. Dodaj mus brokułowy. Mieszając, gotuj 10 minut, aż sery się rozpuszczą.

3. Zupę przypraw miodem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotową zupę rozlej do miseczek. Skrop olejem dyniowym.

4. Udekoruj odłożonymi brokułami i ew. listkami świeżych ziół. Podawaj np. z grzankami czosnkowymi.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje