Reklama

Reklama

Zupa serowo-cebulowa

Propozycja dla niejadków, która zachwyci niejednego dorosłego. Zupa jest gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Połączenie sera z cebulą nie ma sobie równych.

Składniki

  • 5 cebul
  • 5 ziemniaków
  • tacka włoszczyzny
  • 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • majeranek, tymianek
  • 1-2 kromki chleba
  • dowolna zielenina do dekoracji
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

1. Włoszczyznę obieramy, oczyszczamy, umieszczamy w garnku razem z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy 1,2 l wody i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie (ok. 40 min.).

2. Bulion przecedzamy (warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki czy sufletu). Ziemniaki i cebule obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Dodajemy je do bulionu, solimy i gotujemy do miękkości. Doprawiamy. Gdy cebule i ziemniaki staną się miękkie, blendujemy zupę do uzyskania jednolitej konsystencji. 

3. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Gorącą zupę nakładamy na talerze, dodajemy starty ser i zieleninę. Możemy dodać grzanki z chleba (kroimy kromki w kostkę i rumienimy na suchej patelni).

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje