Zupa serowo-cebulowa
Propozycja dla niejadków, która zachwyci niejednego dorosłego. Zupa jest gęsta, sycąca i bardzo aromatyczna. Połączenie sera z cebulą nie ma sobie równych.

Składniki
- 5 cebul
- 5 ziemniaków
- tacka włoszczyzny
- 200 g żółtego sera
- sól, pieprz
- majeranek, tymianek
- 1-2 kromki chleba
- dowolna zielenina do dekoracji
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
1. Włoszczyznę obieramy, oczyszczamy, umieszczamy w garnku razem z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy 1,2 l wody i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie (ok. 40 min.).2. Bulion przecedzamy (warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki czy sufletu). Ziemniaki i cebule obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Dodajemy je do bulionu, solimy i gotujemy do miękkości. Doprawiamy. Gdy cebule i ziemniaki staną się miękkie, blendujemy zupę do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Gorącą zupę nakładamy na talerze, dodajemy starty ser i zieleninę. Możemy dodać grzanki z chleba (kroimy kromki w kostkę i rumienimy na suchej patelni).