Zupa tajska
Zupa tajska to danie wyraziste w smaku, dzięki dodaniu czerwonej pasty curry. Jest błyskawiczna w przygotowaniu i każdy fan kuchni azjatyckiej powinien ją znać. Zupa tajska podawana jest solo, a czasami także z ryżem.

Składniki
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy
- 2 cm imbiru
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 600 ml bulionu
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 400 ml mleka kokosowego
- 6 sztuk grzybów poku lub pieczarek
- 250 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki kolendry
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 2 liście kafiru
- 1 ząbek czosnku
- chili do smaku
Zupa tajska - przygotowanie
1. Obrać imbir, grzyby podzielić na ćwiartki, kurczaka pokroić w kostkę, czosnek pokroić na plasterki. Chili i imbir posiekać w drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić imbir, czosnek, chili i czerwoną pastę curry, smażyć aż zacznie pachnieć.
3. Do garnka wlać bulion, dodać liście kafiru, trawę cytrynową i sos rybny oraz mleko kokosowe, gotować 5 minut. Dodać zawartość patelni oraz pieczarki i pokrojonego kurczaka, gotować 10 minut. Na koniec doprawić brązowym cukrem, sokiem z limonki i ewentualnie dodatkowo sosem rybnym.
4. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.
Poznaj też inne nasze przepisy na orientalne dania:
Zobacz również: