Reklama

Reklama

Zupa tajska

Zupa tajska to danie wyraziste w smaku, dzięki dodaniu czerwonej pasty curry. Jest błyskawiczna w przygotowaniu i każdy fan kuchni azjatyckiej powinien ją znać. Zupa tajska podawana jest solo, a czasami także z ryżem.

Składniki

  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy
  • 2 cm imbiru
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 6 sztuk grzybów poku lub pieczarek
  • 250 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki kolendry
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2 liście kafiru
  • 1 ząbek czosnku
  • chili do smaku

Zupa tajska - przygotowanie

1. Obrać imbir, grzyby podzielić na ćwiartki, kurczaka pokroić w kostkę, czosnek pokroić na plasterki. Chili i imbir  posiekać w drobną kostkę.

2. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić imbir, czosnek, chili i czerwoną pastę curry, smażyć aż zacznie pachnieć.

3. Do garnka wlać bulion, dodać liście kafiru, trawę cytrynową i sos rybny oraz mleko kokosowe, gotować 5 minut. Dodać zawartość patelni oraz pieczarki i pokrojonego kurczaka, gotować 10 minut. Na koniec doprawić brązowym cukrem, sokiem z limonki i ewentualnie dodatkowo sosem rybnym.

4. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.

Reklama

Poznaj też inne nasze przepisy na orientalne dania:

Tonkatsu

Bułeczki BAO

Domowe sajgonki

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: curry | zupa tajska | kuchnia orintalna | grzyby poku | pikantne zupy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje