Zupa tajska

Zupa tajska to danie wyraziste w smaku, dzięki dodaniu czerwonej pasty curry. Jest błyskawiczna w przygotowaniu i każdy fan kuchni azjatyckiej powinien ją znać. Zupa tajska podawana jest solo, a czasami także z ryżem.

Zupa tajska zachwyci amatorów pikantnego smaku
Zupa tajska zachwyci amatorów pikantnego smakuINTERIA.PL

Zupa tajska - przygotowanie

1. Obrać imbir, grzyby podzielić na ćwiartki, kurczaka pokroić w kostkę, czosnek pokroić na plasterki. Chili i imbir  posiekać w drobną kostkę.

2. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić imbir, czosnek, chili i czerwoną pastę curry, smażyć aż zacznie pachnieć.

3. Do garnka wlać bulion, dodać liście kafiru, trawę cytrynową i sos rybny oraz mleko kokosowe, gotować 5 minut. Dodać zawartość patelni oraz pieczarki i pokrojonego kurczaka, gotować 10 minut. Na koniec doprawić brązowym cukrem, sokiem z limonki i ewentualnie dodatkowo sosem rybnym.

4. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.

Poznaj też inne nasze przepisy na orientalne dania:

Zobacz również:

Orientalna zupa z kurczakiemInteria Kulinaria
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas