Zupa tom yum - ulubione danie kuchni tajskiej Pascala Brodnickiego
Ulubionym daniem kuchni tajskiej kucharza Pascala Brodnickiego jest zupa tom yum. "Azjaci korzystają ze świeżych, lokalnych produktów" - mówi PAP Life Brodnicki.
Pascal Brodnicki - autor programów kulinarnych i książek kucharskich, a także uczestnik programu "Agent - gwiazdy", który odbywał się w Azji - w rozmowie z PAP Life opowiada, że kuchnię azjatycką ceni za to, że tamtejsi mieszkańcy korzystają z lokalnych produktów.
"Azjaci korzystają ze świeżych produktów, które bardzo często rosną wokół miejsc, w których mieszkają. Wystarczy wyrywać je z ziemi i dokładnie umyć albo złowić jakąś rybę i zrobić fajną zupę" - zauważa w rozmowie z PAP Life Brodnicki i wylicza, że podstawowymi składnikami tamtejszej kuchni są: trawa cytrynowa, galangal, chili, kolendra czy bazylia.
Ulubionym daniem kuchni azjatyckiej kucharza jest tajska zupa tom yum, którą przygotowuje się na wywarze krewetkowym. "Można też użyć wywaru warzywnego lub rybnego" - zaznacza Brodnicki. "Do tego dodaje się trochę mleka kokosowego, krewetki, pastę curry, pastę tom yum, galangal, kafir, czyli liście cytrynowca oraz makaron ryżowy" - wylicza.
Brodnicki podsumowuje, że kuchnia azjatycka jest prosta, choć bardzo wyrafinowana. "Ta kuchnia to proste, ale dobre składniki" - kwituje Brodnicki.