Składniki: - pół cukinii, - 1 marchewka, - 1 pietruszka, - duży ziemniak, - koperek, - 2 listki laurowe, - 3 ziarna ziela angielskiego, - 2-3 ząbki czosnku, - sól, - pieprz, - 2-3 kostki warzywne, - sok z cytryny, - łyżka śmietany 12 proc., - miękki ser według uznania Sposób przygotowania: Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj do garnka cukinię i posól ją. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój pietruszkę na kawałki, zalej warzywa wodą i zacznij gotować. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i czosnek. Pokrój drobno ziemniaka i dodaj wraz z kostkami i pieprzem. Zagotuj. Przykręć gaz do minimum, dodaj sok z cytryny, koperek i śmietanę. Wyjmij z garnka pietruszkę, czosnek, listki laurowe i ziele angielskie. Sposób podania: Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i ułóż na dnie miski/talerza. Zalej gorącą zupą.