Reklama

Reklama

Zupa z czerwonej soczewicy

Rozgrzewa i syci.

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • świeże zioła: mięta, koper
  • przyprawy: imbir, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w cząstki lub kostkę. Cebulę posiekaj.

Reklama

2. Wrzuć cebulę na rozgrzaną oliwę, smaż przez kilka minut, kolejno dodawaj czosnek, soczewicę i pomidory.

3. Po około 10 minutach dolej wodę i dopraw do smaku.

4. Gotuj, aż soczewica będzie miękka, ale uważaj, żeby się nie rozgotowała.

5. Zupę podaj beż dodatków. Można także włożyć do niej przed rozlaniem ma talerze 1-2 gwiazdki anyżu. Dzięki temu zyska przyjemną orzeźwiającą nutę, a anyż dodatkowo ułatwi trawienie soczewicy.

Przepis pochodzi z książki "Zupowy detoks" Urszuli Mijakowskiej i Moniki Stachury


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje