Zupa z dyni z czarną quinoa oraz prażonymi pestkami dyni
Dynia hokkaido jest jedną z najbardziej pomarańczowych dyń, jakie można spotkać. Jej przepiękny, głęboki i soczysty kolor wręcz zachwyca.
Skorka po upieczeniu lub ugotowaniu nadaje się do jedzenia, a dzięki niej zupę z dyni charakteryzuje intensywny kolor. Zarówno
miąższ, jak i pestki dyni są kopalnią cennych składników odżywczych.
Danie łatwe, wegetariańskie, bez glutenu. Czas przygotowania: 45 min., 4 porcje
Składniki:
500 g dyni hokkaido
1/3 szklanki czarnej quinoa
2 łyżki oliwy
4 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki mleka
2 łyżki pestek dyni
sol, pieprz
Przygotowanie:
1. Miąższ dyni wraz ze skórką (której nie należy usuwać) pokroić w dużą kostkę. Wrzucić dynię na rozgrzaną oliwę i przesmażyć kilka minut. Następnie zalać bulionem i gotować ok. 15 min. Gorący bulion wraz z dynią zmiksować. Dodać mleko i doprawić solą i pieprzem, a następnie podgrzać, ale już nie gotować.
2. Rozgrzać suchą patelnię. Przez 2 min prażyć pestki dyni, aby nadać im bardziej wyrazisty aromat.
3. Kaszę przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Gotować w proporcji kaszy do wody w stosunku 1 : 2 przez 25 min. Posolić pod koniec gotowania.