Zupa z dyni z czarną quinoa oraz prażonymi pestkami dyni

Dynia hokkaido jest jedną z najbardziej pomarańczowych dyń, jakie można spotkać. Jej przepiękny, głęboki i soczysty kolor wręcz zachwyca.

Zupa z dyni z czarną quinoa oraz prażonymi pestkami dyni
Zupa z dyni z czarną quinoa oraz prażonymi pestkami dynimateriały prasowe

Skorka po upieczeniu lub ugotowaniu nadaje się do jedzenia, a dzięki niej zupę z dyni charakteryzuje intensywny kolor. Zarówno

miąższ, jak i pestki dyni są kopalnią cennych składników odżywczych.

Danie łatwe, wegetariańskie, bez glutenu. Czas przygotowania: 45 min., 4 porcje

Okładka książki Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza "„Kipi kasza”.
Okładka książki Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza "„Kipi kasza”.materiały prasowe

Składniki:

500 g dyni hokkaido

1/3 szklanki czarnej quinoa

2 łyżki oliwy

4 szklanki bulionu warzywnego

1/2 szklanki mleka

2 łyżki pestek dyni

sol, pieprz

Przygotowanie:

1. Miąższ dyni wraz ze skórką (której nie należy usuwać) pokroić w dużą kostkę. Wrzucić dynię na rozgrzaną oliwę i przesmażyć kilka minut. Następnie zalać bulionem i gotować ok. 15 min. Gorący bulion wraz z dynią zmiksować. Dodać mleko i doprawić solą i pieprzem, a następnie podgrzać, ale już nie gotować.

2. Rozgrzać suchą patelnię. Przez 2 min prażyć pestki dyni, aby nadać im bardziej wyrazisty aromat.

3. Kaszę przelać gorącą wodą na drobnym sicie. Gotować w proporcji kaszy do wody w stosunku 1 : 2 przez 25 min. Posolić pod koniec gotowania.

4. Zupę podawać z kaszą i uprażonymi pestkami dyni.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas