Zupa z kaszą na dwa smaczne sposoby!
Wybierz swój ulubiony.
Z selerem, marchewką i kaszą perłową
Składniki:
- pół szklanki kaszy perłowej
- skrzydełka z kurczaka lub indyka
- 6 ziemniaków
- cebula
- 3 marchewki
- seler
- pietruszka
- listki melisy lub mięty
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- łyżeczka masła
- maggi
- szczypiorek
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso zalej 1,5 l wody, dodaj ziarna ziela angielskiego i liście laurowe, gotuj 20 minut, zdejmując szumowiny. Marchew i seler pokrój w grubą kostkę, pietruszkę w kilka części. Wrzuć do zupy pokrojone warzywa i całą cebule (w łupinach), gotuj 20 minut. Dodaj kilkakrotnie wypłukaną kaszę perłową. Zmniejsz ogień, gotuj zupę na małym ogniu do miękkości kaszy.
2. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, maggi, możesz też dodać pół łyżeczki sosu sojowego lub pół łyżeczki przyprawy do zupy. Po ugotowaniu wyjmij z zupy pietruszkę. Dopraw ją posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z chlebem razowym lub grzankami.
Z pęczakiem i grzybami
Składniki:
- pierś z kurczaka
- włoszczyzna
- szklanka kaszy pęczak
- 4 ziemniaki
- 15 dag mrożonych grzybów
- łyżka masła klarowanego
- szczypior
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka umyj, pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Marchewki i pora pokrój w plastry, ziemniaki w kostkę. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane, podsmaż mięso, mieszając. Dodaj pora, marchewkę i grzyby, smaż kilka minut, cały czas mieszając. Zalej je 1,5 l wody, dodaj przyprawy, gotuj pół godziny na małym ogniu.
2. Kaszę opłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Dokładnie osącz. Dodaj do zupy, gotuj na małym ogniu. W drugim garnku ugotuj pokrojone ziemniaki. Dodaj je do zupy.
3. Gotuj zupę jeszcze 10-15 minut. Podawaj ją ze szczypiorkiem lub natką.