Zupa z klopsikami z indyka
Przepis stworzony specjalnie dla dzieci przez ekspertów kampanii Beko Jedz jak Mistrz.

Składniki
- na klopsiki
- 300 g mielonego indyka
- 15 g bułki tartej
- 15 g tartego parmezanu
- posiekana pietruszka według uznania
- 1 duże jajko
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- na zupę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 posiekane łodygi selera
- 1 mała posiekana cebula
- 1 duża posiekana marchewka
- ząbek czosnku
- 1 kurczak na bulion
- 300 g tortellini ze szpinakiem
- 30 g szpinaku baby
- świeży starty parmezan
Aby przygotować klopsiki w dużej misce połącz zmielonego indyka, bułkę tartą, jajko, pietruszkę, czosnek, sól i parmezan. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy i uformuj średniej wielkości kuleczki.
Do dużego garnka włóż włoszczyznę i kurczaka, dopraw pieprzem, solą i liściem laurowym, a następnie zalej wodą i gotuj aż do uzyskania klarownego bulionu. Odcedź bulion od warzyw. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj seler, cebulę, marchewkę i czosnek. Podsmaż na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a następnie dodaj bulion z kurczaka i doprowadź do wrzenia.
Po zagotowaniu, dopraw do smaku ulubionymi przyprawami i delikatnie włóż do wywaru klopsiki i tortellini. Całość gotuj na wolnym ogniu aż do momentu, gdy pierożki zmiękną. Na samym końcu wsyp do zupy szpinak. Podawaj w głębokich miseczkach z dodatkiem świeżego startego parmezanu.