Zupa z kluskami francuskimi
Pyszna zupa dla całej rodziny.
Składniki:
- 30 dag boczku wędzonego
- 20 dag kiełbasy podwędzanej
- włoszczyzna
- kalafior
- 1 łyżka oleju
- liść laurowy
- ziele angielskie
- słodka papryka
Kluski:
- 4 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1,5 łyżki masła
- sól
Przygotowanie:
1. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Włoszczyznę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kalafiora podziel na różyczki. Warzywa zalej 1,5 l wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj 30 minut. Dodaj boczek i kiełbasę, gotuj 20 minut.
2. Białka oddziel od żółtek. Białko z solą ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z masłem na puszysty krem. Do żółtek dodawaj pianę, podsypując ją mąką, wymieszaj. Zanurzaj łyżkę we wrzątku, nabieraj nią ciasto, kładź na osolony wrzątek. Gotuj 2 minuty od wynurzenia. Kluski ułóż na talerzu, zalej gorącą zupą.