Zupa z małży
Na kolację we dwoje.
Składniki:
- 10 dag małży mrożonych,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki,
- 0,5 łyżeczki siekanego lubczyku,
- 1/4 malej cebuli,
- 1/2 ząbka małego czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 2 szklanki wody,
- sól, pieprz,
- cytryna
Przygotowanie:
Małże rozmrozić, cebule i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebule i czosnek, dodać małże, chwile podsmażyć i zalać winem, dodać śmietanę i wodę, doprawić solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Po tym czasie zupę doprawić kilkoma kroplami soku z cytryny i oprószyć siekaną natka pietruszki. Podawać udekorowaną cytryną.
Czas przygotowania 40 min.
Przepis na 2 osoby.
Koszt jednej porcji 4,90 zl.
Lubisz owoce morza? Zobacz również: