Reklama

Reklama

Zupa z resztek

Pomysł na wykorzystanie resztek, które być może znajdą się w lodówce po świętach. Zupa jest apetyczna i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 5 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej (małej)
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 suszona papryczka chilli
  • dowolna zielenina

1. Udka oczyszczamy i wkładamy do garnka razem z listkami laurowymi oraz zielem angielskim, zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy ok. godziny.

2. Paprykę i cebulkę myjemy, kroimy w drobną kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, liście kapusty szatkujemy. Dodajemy wszystko do ugotowanego wywaru razem z łyżką koncentratu pomidorowego. Wyjmujemy z zupy udka, obieramy mięso i wrzucamy do wywaru. Gotujemy całość jeszcze ok. 15 minut, aż papryka stanie się miękka.

3. Dodajemy dwie-trzy łyżki jogurtu naturalnego, papryczkę chilli i doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut. Dekorujemy ulubioną zieleniną.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje