Zupa z resztek
Pomysł na wykorzystanie resztek, które być może znajdą się w lodówce po świętach. Zupa jest apetyczna i bardzo łatwa w przygotowaniu.
Składniki
- 2 udka z kurczaka
- 5 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1/2 główki kapusty pekińskiej (małej)
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- 1 suszona papryczka chilli
- dowolna zielenina
1. Udka oczyszczamy i wkładamy do garnka razem z listkami laurowymi oraz zielem angielskim, zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy ok. godziny.
2. Paprykę i cebulkę myjemy, kroimy w drobną kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, liście kapusty szatkujemy. Dodajemy wszystko do ugotowanego wywaru razem z łyżką koncentratu pomidorowego. Wyjmujemy z zupy udka, obieramy mięso i wrzucamy do wywaru. Gotujemy całość jeszcze ok. 15 minut, aż papryka stanie się miękka.
3. Dodajemy dwie-trzy łyżki jogurtu naturalnego, papryczkę chilli i doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut. Dekorujemy ulubioną zieleniną.