Zupa z soczewicą

Syci i rozgrzewa.

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • włoszczyzna
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 ziela angielskie
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Włoszczyznę obierz, paprykę pokrój, soczewicę wypłucz. W garnku na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej 1,5 l wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i soczewicę. Gotuj 25 minut.

Reklama

2. Z wywaru wyjmij włoszczyznę. Marchew pokrój, włóż do zupy. Dodaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy chili, curry, słodką paprykę. Przypraw. Podawaj z pieczywem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje