Zupa z soczewicą
Syci i rozgrzewa.

Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- włoszczyzna
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 ziela angielskie
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę obierz, paprykę pokrój, soczewicę wypłucz. W garnku na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej 1,5 l wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i soczewicę. Gotuj 25 minut.
2. Z wywaru wyjmij włoszczyznę. Marchew pokrój, włóż do zupy. Dodaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy chili, curry, słodką paprykę. Przypraw. Podawaj z pieczywem.