Reklama

Reklama

Zupa z soczewicą, dynią i parówkami

Połączenie, które zachwyca smakiem

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • por
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • 30 dag dyni
  • cebula
  • 30 dag czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka oleju
  • 4 parówki
  • kilka łyżek śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Obierz cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę. Opłucz i pokrój w kostkę. Pora umyj dokładnie, oddzielając od siebie liście. Pokrój go razem z częścią zieloną. 

2. Podgrzej masło w garnku, wlej nieco oleju, podsmaż warzywa, mieszając. 

3. Do podsmażonych warzyw wlej kilka szklanek wody. Obierz ze skórki dynię, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Wsyp kilkakrotnie opłukaną w wodzie soczewicę. 

4. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Parówki pokrój w plasterki, lekko podsmaż, dodaj do potrawy. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje