Zupa z soczewicą, dynią i parówkami
Połączenie, które zachwyca smakiem

Składniki
- por
- 2 marchewki
- pietruszka
- seler
- 30 dag dyni
- cebula
- 30 dag czerwonej soczewicy
- 2 łyżki masła
- łyżeczka oleju
- 4 parówki
- kilka łyżek śmietany
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Obierz cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę. Opłucz i pokrój w kostkę. Pora umyj dokładnie, oddzielając od siebie liście. Pokrój go razem z częścią zieloną. 2. Podgrzej masło w garnku, wlej nieco oleju, podsmaż warzywa, mieszając. 3. Do podsmażonych warzyw wlej kilka szklanek wody. Obierz ze skórki dynię, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Wsyp kilkakrotnie opłukaną w wodzie soczewicę. 4. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Parówki pokrój w plasterki, lekko podsmaż, dodaj do potrawy. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę.