Zupa z soczewicą, dynią i parówkami

Połączenie, które zachwyca smakiem

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Obierz cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę. Opłucz i pokrój w kostkę. Pora umyj dokładnie, oddzielając od siebie liście. Pokrój go razem z częścią zieloną. 

2. Podgrzej masło w garnku, wlej nieco oleju, podsmaż warzywa, mieszając. 

3. Do podsmażonych warzyw wlej kilka szklanek wody. Obierz ze skórki dynię, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Wsyp kilkakrotnie opłukaną w wodzie soczewicę. 

4. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Parówki pokrój w plasterki, lekko podsmaż, dodaj do potrawy. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas