Zupa z soczewicy z pulpetami rybnymi
Ten smak jest niepowtarzalny!

Składniki
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- pokrojona włoszczyzna: 2 marchewki, seler korzeniowy, pietruszka
- 1/2 szklankl soczewicy zielonej
- 2 ziemniaki
- listek laurowy
- sól, pieprz
- 100 g filetu z łososia
- 100 g wędzonego pstrąga
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- jajko
- łyżka bułki tartej
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Obierz szalotki i czosnek, drobno posiekaj. Podsmaż je (2 minuty)i wrzuć pokrojone warzywa. Smaż je 2 minuty,po czym zalej wodą. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Opłucz soczewicę, osącz i wrzuć do rondla. Dodaj listek laurowy, gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Na 10 minut przed końcem wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Przypraw do smaku. Wyjmij listek.2. Na pulpety posiekaj obie ryby. Zmiksuj je ze śmietaną. Następnie dodaj roztrzepane jajko i bułkę, przypraw do smaku. Dokładnie wymieszaj. Uformuj dłońmi niewielkie podłużne pulpety. Zagotuj osoloną wodę i ostrożnie wkładaj łyżką pulpety do wrzątku. Gotuj ok. 10 minut.3. Nałóż zupę na talerze i rozdziel wyjęte z wody pulpety. Posyp posiekaną natką pietruszki.