Reklama

Reklama

Zupa z soczewicy z pulpetami rybnymi

Ten smak jest niepowtarzalny!

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • pokrojona włoszczyzna: 2 marchewki, seler korzeniowy, pietruszka
  • 1/2 szklankl soczewicy zielonej
  • 2 ziemniaki
  • listek laurowy
  • sól, pieprz
  • 100 g filetu z łososia
  • 100 g wędzonego pstrąga
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Obierz szalotki i czosnek, drobno posiekaj. Podsmaż je (2 minuty)i wrzuć pokrojone warzywa. Smaż je 2 minuty,po czym zalej wodą. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Opłucz soczewicę, osącz i wrzuć do rondla. Dodaj listek laurowy, gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Na 10 minut przed końcem wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Przypraw do smaku. Wyjmij listek.

2. Na pulpety posiekaj obie ryby. Zmiksuj je ze śmietaną. Następnie dodaj roztrzepane jajko i bułkę, przypraw do smaku. Dokładnie wymieszaj. Uformuj dłońmi niewielkie podłużne pulpety. Zagotuj osoloną wodę i ostrożnie wkładaj łyżką pulpety do wrzątku. Gotuj ok. 10 minut.

3. Nałóż zupę na talerze i rozdziel wyjęte z wody pulpety. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje