Zupa ze świeżych grzybów
Z obranej i pokrojonej włoszczyzny ugotuj klarowny bulion.
Składniki dla 4 osób:
- 60 dag świeżych grzybów (borowików lub podgrzybków)
- włoszczyzna
- 4 duże ziemniaki
- cebula
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany kremówki
- natka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Z obranej i pokrojonej włoszczyzny ugotuj klarowny bulion. Grzyby oczyść, umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. W osobnym garnku rozpuść masło i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj grzyby i smaż około 10 minut.
2. Zalej bulionem, wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj do miękkości. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i sok z cytryny. Podawaj z natką i makaronem.
Czas przygotowania: ok. 40 minut