Zupa ze świeżych grzybów

Z obranej i pokrojonej włoszczyzny ugotuj klarowny bulion.

Składniki dla 4 osób:

  • 60 dag świeżych grzybów (borowików lub podgrzybków)
  • włoszczyzna
  • 4 duże ziemniaki
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany kremówki
  • natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Z obranej i pokrojonej włoszczyzny ugotuj klarowny bulion. Grzyby oczyść, umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. W osobnym garnku rozpuść masło i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodaj grzyby i smaż około 10 minut.

2. Zalej bulionem, wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj do miękkości. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i sok z cytryny. Podawaj z natką i makaronem.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje