Zupa ze świeżych ogórków
Z letniego menu.
- 0,5 kg. ogórków,
- 1 l. wywaru drobiowego,
- 1 pęczek koperku,
- 4 duże ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki śmietany 30 proc.,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać, ogórki obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać ogórki i chwilę poddusić, zalać wywarem, gotować ok. 10 min. i zmiksować. Dodać przetarte ziemniaki zagotować, zaprawić śmietaną i przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną siekanym koprem.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!