Zupa ze świeżych ogórków
Z letniego menu.

Składniki:
- 0,5 kg. ogórków, - 1 l. wywaru drobiowego, - 1 pęczek koperku, - 4 duże ziemniaki, - 1 cebula, - 1/2 szklanki śmietany 30 proc., - 2 łyżki masła, - sól, pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać, ogórki obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać ogórki i chwilę poddusić, zalać wywarem, gotować ok. 10 min. i zmiksować. Dodać przetarte ziemniaki zagotować, zaprawić śmietaną i przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną siekanym koprem. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!