Zupa ziemniaczana

Mało popularna choć bardzo smaczna zupa.

Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana123RF/PICSEL
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 70 dag ziemniaków
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól
  • 2 marchewki
  • liść laurowy
  • pieprz
  • 1 i 1/2 l wywaru mięsnego
  • 1/2 kostki masła
  • 20 dag szynki wędzonej
  • ziele angielskie
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany

Przygotowanie

Ziemniaki obierz, marchewkę, selera i pietruszkę oskrob, a następnie pokrój warzywa w kostkę. Pora opłucz, usuń wierzchnie liście i pokrój w plasterki. Cebulę obierz z łupin, przekrój na pół i drobno posiekaj.

Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pozostałe warzywa i wszystko krótko smaż na wolnym ogniu. Warzywa z patelni przełóż do garnka, zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem, dodaj suszony majeranek oraz listek laurowy.

Gotuj 20 minut, a po tym czasie łyżką cedzakową wyjmij połowę warzyw, odłóż je, a zupę odstaw do ostygnięcia. Gdy nie będzie już gorąca, pozostałe w zupie warzywa zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sitko, aby powstała zupa-krem.

Teraz do zmiksowanej zupy dodaj odłożone wcześniej warzywa, pokrojoną w paseczki przesmażoną na rumiano szynkę oraz śmietankę (aby się nie zwarzyła, możesz przed dodaniem do zupy połączyć ją z odrobiną mąki i dopiero dolać do zupy).

Po dodaniu śmietanki zupę zagotuj na wolnym ogniu i od razu podawaj.

Najlepsza sałatka ziemniaczanaInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas