Zupa ziemniaczana z chrzanem
Doskonałe połączenie smaków!
Składniki:
- 1 cebula
- 350 g ziemniaków
- 1 jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 650 ml bulionu
- 150 g śmietany
- 2 łyżeczki chrzanu
- Sól
- Biały pieprz
- Szczypta cukru
- Gałązka majeranku
Przygotowanie:
Cebulę, ziemniaki i jabłko obrać i pokroić w kostkę. ¼ pokrojonego jabłka odłożyć na bok, skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i jabłko, przesmażyć. Zalać bulionem i śmietaną. Gotować 20 minut. Dodać chrzan i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zmiksować. Podawać z pokrojonym w kostkę jabłkiem, dekorować majerankiem