Zupa ziołowa z rukolą
Zupa z rukolą? Sprawdź, jak smakuje

Składniki
- 2–3 średnie ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 50 ml białego wina
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 op. rukoli
- 1 szkl. gęstego jogurtu
- 4 pomidorki
- 8 kuleczek mozzarelli
- po 1 pęczku natki, bazylii, koperku, tymianku
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż ziemniaki. Zalej bulionem i winem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut. Rukolę oraz wszystkie zioła opłucz, osusz. Trochę listków rukoli odłóż, resztę wraz z ziołami pokrój na kawałki. Wrzuć do zupy. Zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą i białym pieprzem. Rozlej do miseczek. Do każdej porcji wlej trochę jogurtu. Przemieszaj. Włóż po 2 kuleczki mozzarelli. Udekoruj pomidorkami oraz dołożonymi listkami rukoli.