Zupka z morszczuka
Po 6. miesiącu możesz podać swojemu maluszkowi zupę z morszczuka.
Składniki:
- 100 g surowego fileta z morszczuka
- 1 mała marchewka
- 1 ziemniak
- 1 mała pietruszka
- 1 łyżeczka oliwy lub masła
- drobniutko posiekany koperek
Przygotowanie:
Umyj starannie warzywa, obierz je i pokrój w kostkę. Rybę opłucz, a potem osusz papierowym ręcznikiem i pokrój. Upewnij się, czy w filecie nie zostały ości. Następnie zagotuj ok. 2 szklanek wody i włóż do niej warzywa. Po kilku minutach do wywaru dodaj kawałki ryby i gotuj całość jeszcze przez 20 minut. Ugotowane składniki dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj do dania łyżeczkę tłuszczu i odrobinę koperku, a potem ponownie je zagotuj. Dzięki temu koperek zmięknie.