Zupy krem – trzy proste przepisy na jesienny obiad

Zupa to danie, po które chętnie sięgamy przez cały rok. Latem na naszych stołach królują chłodniki oraz zupy jarzynowe przygotowywane ze świeżych warzyw, z kolei jesienią i zimą zdecydowanie częściej stawiamy na pożywne i rozgrzewające kremy. O tej porze roku warto dodawać do nich pestki dyni czy orzechy, które nie tylko wzbogacą ich smak, ale i sprawią, że uczucie sytości po posiłku pozostanie z nami na dłużej.

Krem z białych warzyw i gruszki

Składniki

  • Por
  • Duży korzeń pietruszki
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Gruszka z puszki np. marki Sandra
  • 1,5 l bulionu
  • 100 g gorgonzoli
  • Odrobina masła do smażenia
  • Orzechy włoskie
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekanego pora i pietruszkę. Podsmażamy przez chwilę i zalewamy bulionem. Kiedy warzywa będą miękkie blendujemy na jednolity krem. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Orzechy prażymy na patelni. Przed podaniem zupę posypujemy orzechami, gorgonzolą i zdobimy kawałkami gruszki.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje