Zupy: Pięć powodów, dla których warto je jeść

Zupa była kiedyś podstawą obiadu. Trudno było wyobrazić sobie zjedzenie drugiego dania bez uprzedniego pochłonięcia talerza zupy. Dzisiaj, głównie ze względu na brak czasu na gotowanie, trochę o nich zapomnieliśmy. Warto jednak postarać się wrócić do nawyku jedzenia zup, szczególnie, jeśli zależy nam na zdrowiu i zgrabnej sylwetce. Zupy zawierają większość składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto, oczyszczają go, przyspieszają przemianę materii, a przy tym są bardzo sycące. Oto pięć najważniejszych powodów, dla których warto jeść je regularnie.

article cover
©123RF/PICSEL

Bogactwo wartości odżywczych

©123RF/PICSEL

Oczywiście zupa zupie nierówna, ale mówiąc o zaletach ich jedzenia, mamy na myśli zupy przygotowane ze świeżych warzyw i doprawione naturalnymi przyprawami. Taka zupa to bogactwo wartości odżywczych: witamin, minerałów, a także antyoksydantów, które zabijają wolne rodniki w organizmie jednocześnie chroniąc nas przed chorobami. Im więcej różnorodnych warzyw, tym zupa lepiej wpływa na nasze zdrowie.

Poprawiają przemianę materii

W zupach znajdziemy mnóstwo błonnika, który - jak powszechnie wiadomo - doskonale wpływa na procesy trawienne. Regularne jedzenie zup pozwala zapomnieć o nieprzyjemnych dolegliwościach i utrzymać zgrabną sylwetkę.

Sycą na długo, ale nie są tuczące

©123RF/PICSEL

Zupy warto jeść również dlatego, że są bardzo sycące. Miseczka zupy pełnej warzyw może zasycić nasz żołądek nawet na kilka godzin. Jednocześnie nie są to potrawy wysokokaloryczne i ciężkostrawne. Wręcz przeciwnie! Można zatem jeść je do woli i nie martwić się o negatywne konsekwencje.

Doskonale rozgrzewają organizm

Zupy powinniśmy jeść przez cały rok. Jednak w okresie jesienno-zimowym pełnią one dodatkową funkcję, a mianowicie rozgrzewają organizm. Kto z nas nie zjadłby miski ciepłej zupy po powrocie z zimowego spaceru? Zupy wzmacniają również odporność organizmu. To kolejne powody, dla których warto jeść je regularnie.

Są proste w przygotowaniu

©123RF/PICSEL

Zupa to jedna z najprostszych potraw. Co wystarczy zrobić? Pokroić warzywa i wrzucić do gotującej się wody. W międzyczasie dodajemy inne składniki, doprawiamy i gotowe! Ten argument szczególnie powinien przekonać tych zapracowanych.

Jak ugotować zdrową zupę?

Podstawą zdrowej zupy są świeże warzywa. Należy pokroić je w średniej wielkości kawałki i gotować na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pamiętajmy, by ich nie rozgotować. Stracą wówczas smak i większość wartości odżywczych. Zupę najlepiej doprawiać świeżymi ziołami, pieprzem w ziarnach i solą morską. Należy unikać dodawania do zup kostek rosołowych, które zawierają szereg chemicznych substancji. Jako dodatki do zup, wybierajmy kaszę lub ryż. Unikajmy z kolei makaronów, które są pełne węglowodanów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas