Zupy wiosenne
Wokół nas wszystko budzi się do życia i rozkwita, warto więc włączyć do diety potrawy o nowych smakach i w wesołych kolorach.
Groszkowa
Składniki dla 4 osób:
- puszka groszku zielonego
- 30 dag strąków groszku
- jabłko
- kolendra
- włoszczyzna
- kalarepa
- papryka
- natka pietruszki
- śmietana
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól
- pieprz
1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój. Włóż do garnka, dodaj przyprawy, 1,5 l wody, gotuj 20 minut. Odcedź. Dodaj groszek, pokrojoną kalarepę, paprykę i jabłko pokrojone w kostkę. Gotuj 20 minut.
2 Do zupy dodaj śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Zagotuj, mieszając. Dodaj listki natki i kolendry, dopraw solą i pieprzem.
Czas przygotowania: około 40 minut
Z selerem naciowym
Składniki dla 4 osób:
- seler naciowy
- włoszczyzna
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule dymki
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 3 gałązki rozmarynu sól pieprz
1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Skrzydełka umyj, włóż do garnka. Zalej 1,2 l wody, zagotuj, zdejmij szumowiny. Dodaj włoszczyznę, przyprawy, gotuj 30 minut na małym ogniu.
2. Do zupy dodaj pokrojony w plasterki seler naciowy i dymki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj 15 minut. Przypraw solą, pieprzem i gałązkami rozmarynu. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać sos sojowy lub przyprawę maggi. Podawaj z pieczywem razowym.
Czas przygotowania: ok. 50 minut