Zupy z pomidorów i papryki
Jesień to czas, kiedy częściej zajadamy się zupami, a jedną z naszych ulubionych jest oczywiście pomidorowa. Co powiesz na różne wariacje na jej temat?
Włoska zupa z czosnkiem
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Blachę posmaruj oliwą. Pomidory umyj, pokrój na połówki, wytnij szypułki. Połówki pomidorów ułóż na blasze. Pomiędzy nie wrzuć ząbki czosnku w łupinie. Posyp solą, pieprzem, ziołami. Skrop resztą oliwy. Piecz 45 minut.
2. Po upływie tego czasu ząbki czosnku wyjmij, a pomidory i oliwę z blachy przełóż do garnka. Ząbki czosnku wyciśnij z łupinek wprost do pomidorów. Dodaj pokruszony chleb i ocet. Przypraw do smaku. Zmiksuj. Podawaj z plasterkami mozzarelli (i ew. szaszłykami z chleba, pomidorków oraz szynki). Udekoruj bazylią i kolorowymi pomidorkami.
Rada kucharza
Jeśli zostanie ci trochę zupy, gotuj ją jeszcze przez 7-10 minut. Potem wykorzystaj jako sos do pizzy albo do kanapek (zamiast keczupu).
Kremowa pomidorowa z ciecierzycą
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz, pomidory umyj, pokrój na połówki, oczyść. Warzywa ułóż na blasze. Posyp solą, pieprzem. Skrop oliwą. Piecz 45-50 minut w temp. 180 st. W tym czasie ciecierzycę przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie. Chili oczyść, pokrój w plasterki. Trochę chili i ciecierzycy odłóż do dekoracji. Czosnek obierz, posiekaj.
2. Upieczone warzywa przełóż do garnka. Dodaj czosnek, chili, koncentrat, bulion i ciecierzycę. Przypraw miodem, solą, pieprzem i papryką. Zagotuj, zmiksuj, przetrzyj. Udekoruj resztą ciecierzycy, chili i pomidorkami.
Rada kucharza
Zupa wyszła zbyt pikantna? Uratuje ją śmietana albo serek mascarpone (2-3 łyżki). Zawarta w nich kazeina złagodzi ostry smak.
Gulaszowa z warzywami
Sposób przygotowania:
1. Pomidory i papryki pokrój na połówki. Oczyść je, połóż na blasze, skrop 1/2 oleju. Piecz przez 1 godz. w 200 st. Wołowinę zrumień na reszcie oleju, przełóż do garnka. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj roztarty czosnek. Oprósz słodką i ostrą papryką. Zasmaż. Dodaj do mięsa. Dolej bulion i duś 50 minut.
2. Cukinię, bakłażan i obrane marchewki pokrój. Dodaj do mięsa po 30 minutach duszenia. Upieczone warzywa zmiksuj, przetrzyj, dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 10 minut. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Posyp szczypiorkiem.
Rada kucharza
Duszona wołowina szybciej stanie się miękka, jeśli dodasz do niej około 50 ml mocnego alkoholu (np. czystej wódki albo brandy).
Makaronowa z bakłażanami
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Warzywa umyj. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Papryki potnij na cząstki, usuń z nich gniazda nasienne. Pokrojone warzywa ułóż na blasze posmarowanej oliwą. Posyp ziołami. Skrop resztą oliwy. Piecz 75 minut. Potem papryki przykryj folią i odłóż na 15 minut. Makaron ugotuj według przepisu.
2. Z bakłażanów wybierz miąższ, przełóż go do garnka. Papryki obierz, dodaj do bakłażanów. Wlej bulion i przecier. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i ostrą papryką. Zagotuj, zmiksuj. Podawaj z makaronem.
Rada kucharza
Nie masz czasu na pieczenie papryki? Wbij strąk na widelec i obracając, opiekaj nad palnikiem kuchenki gazowej, aż zbrązowieje.