Zupy z pomidorów i papryki

Włoska zupa z czosnkiem podana z plasterkami mozzarelli
Włoska zupa z czosnkiem podana z plasterkami mozzarelli123RF/PICSEL

Włoska zupa z czosnkiem

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 kromka czerstwego chleba
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano i bazylia
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • kolorowe pomidorki i bazylia do ozdoby
6 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Kremowa pomidorowa z ciecierzycą

Kremowa pomidorowa z ciecierzycą
Kremowa pomidorowa z ciecierzycą123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • małe pomidorki do dekoracji
6 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Gulaszowa z warzywami

Aromatyczna gulaszowa z warzywami
Aromatyczna gulaszowa z warzywami123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 pomidorów
  • 4 czerwone papryki
  • 60 dag wołowiny na gulasz
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 6 szkl. bulionu wołowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • pieprz
  • sól
  • mielona słodka i ostra papryka
  • posiekany szczypiorek
6 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Makaronowa z bakłażanami

Makaronowa z bakłażanami
Makaronowa z bakłażanami123RF/PICSEL

Składniki

  • Po 3 czerwone i żółte papryki
  • 2 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • suszony tymianek i rozmaryn
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 szkl. gęstego przecieru z pomidorów
  • 30 dag makaronu
  • sól
  • mielona ostra papryka
  • pieprz
6 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?