Żurawinowa pokusa
Ciężko nie skusić się na kawałek!

Składniki
- 15 dag świeżej lub mrożonej żurawiny
- 20 dag mąki pszennej tortowej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag brązowego cukru lub 4-5 łyżek jasnego miodu
- 170 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 jajka
- 75 dag masła lub masła roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder i płatki migdałów do posypania
- masło i bułka tarta do foremki
6-7 porcji
Sposób przygotowania
1. Żurawinę umyj i zostaw na sitku, by obeschła. Mrożoną zostaw do rozmrożenia. Mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, proszkiem i szczyptą soli. 2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj 1 jajko, ucieraj ok. 1 minuty, wbij kolejne jajko i ucieraj, aż dobrze połączy się z masą. Wciąż mieszając ciasto, dosyp skórkę pomarańczową i małymi porcjami dolej sok. Potem domieszaj mąki z proszkiem i solą, a na koniec suchą żurawinę. Okrągłą foremkę natłuść masłem i wysyp bułką tartą. 3. Ciasto przełóż do foremki, piecz ok. 45 minut w 180 st. C. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Posyp cukrem pudrem i migdałami.