Żurawinowa pokusa

Ciężko nie skusić się na kawałek!

Ciasto z żurawiną
Ciasto z żurawiną123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Żurawinę umyj i zostaw na sitku, by obeschła. Mrożoną zostaw do rozmrożenia. Mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, proszkiem i szczyptą soli. 

2. Masło utrzyj z cukrem  na puszystą masę. Dodaj  1 jajko, ucieraj ok. 1 minuty, wbij kolejne jajko i ucieraj, aż dobrze połączy się z masą. Wciąż mieszając ciasto, dosyp skórkę pomarańczową  i małymi porcjami dolej sok. Potem domieszaj mąki  z proszkiem i solą, a na koniec suchą żurawinę. Okrągłą  foremkę natłuść masłem i wysyp bułką tartą. 

3. Ciasto przełóż do foremki, piecz ok. 45 minut w 180 st. C. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Posyp cukrem pudrem i migdałami.

Jak zrobić domową chałwę? Banalny przepisInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas