Żurawinowa pokusa
Ciężko nie skusić się na kawałek!
Sposób przygotowania
1. Żurawinę umyj i zostaw na sitku, by obeschła. Mrożoną zostaw do rozmrożenia. Mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, proszkiem i szczyptą soli.
2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj 1 jajko, ucieraj ok. 1 minuty, wbij kolejne jajko i ucieraj, aż dobrze połączy się z masą. Wciąż mieszając ciasto, dosyp skórkę pomarańczową i małymi porcjami dolej sok. Potem domieszaj mąki z proszkiem i solą, a na koniec suchą żurawinę. Okrągłą foremkę natłuść masłem i wysyp bułką tartą.
3. Ciasto przełóż do foremki, piecz ok. 45 minut w 180 st. C. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Posyp cukrem pudrem i migdałami.