Żurawinowe ciasto z kurczakiem
Jesienna kuchnia pachnie żurawiną, dlatego w naszym przepisie polecamy wyjątkowe ciasto. Nie znajdziesz tu cukru, za to kurczaka owszem. Smacznego!
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka kwaśniej śmietany
- 20 g masła
- Oliwa
- 250 ml bulionu z kurczaka
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Arkusz ciasta francuskiego
- 1 jajko
- Sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
- 100 g suszonej żurawiny Bakalland
- 200 ml soku porzeczkowego
- 70 g skórki pomarańczy Bakalland
- Szczypta chilli
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka myjemy i kroimy w cienkie paski, następnie na patelni rozgrzewamy masło i przez ok. 3 minuty smażymy kurczaka. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do kurczaka, podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy musztardę i śmietanę i do wszystkich składników wlewamy bulion. Kiedy sos będzie miał gęstą konsystencję doprawiamy gałką muszkatołową oraz sól i pieprz i jeszcze przez chwilę gotujmy sos. Następnie w brytfance rozwijamy ciasto francuskie. Na spód przekładamy sos żurawinowy, a następnie farsz z kurczaka. Górę przykrywamy ciastem i smarujemy surowym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut.
Przepis na sos
Suszoną żurawinę przekładamy do rondelka i zalewamy sokiem malinowym. Następnie składniki gotujemy na małym ogniu, aż zaczną przypominać gładką masę. Dodajemy skórkę pomarańczy i odrobinę chilli. Gotujemy wszystkie składniki jeszcze przez chwilę. Odstawiamy do wystudzenia. Sos będzie doskonałym dodatkiem do serów i mięs, a także domowych pasztetów.