Żurawinowe ciasto z kurczakiem

Jesienna kuchnia pachnie żurawiną, dlatego w naszym przepisie polecamy wyjątkowe ciasto. Nie znajdziesz tu cukru, za to kurczaka owszem. Smacznego!

To danie zrobisz i na obiad, i na kolację
To danie zrobisz i na obiad, i na kolację materiały prasowe

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  • 20 g masła
  • Oliwa
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Arkusz ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 100 g suszonej żurawiny Bakalland
  • 200 ml soku porzeczkowego
  • 70 g skórki pomarańczy Bakalland
  • Szczypta chilli

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka myjemy i kroimy w cienkie paski, następnie na patelni rozgrzewamy masło i przez ok. 3 minuty smażymy kurczaka. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do kurczaka, podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy musztardę i śmietanę i do wszystkich składników wlewamy bulion. Kiedy sos będzie miał gęstą konsystencję doprawiamy gałką muszkatołową oraz sól i pieprz i jeszcze przez chwilę gotujmy sos. Następnie w brytfance rozwijamy ciasto francuskie. Na spód przekładamy sos żurawinowy, a następnie farsz z kurczaka. Górę przykrywamy ciastem i smarujemy surowym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut.

Przepis na sos


Suszoną żurawinę przekładamy do rondelka i zalewamy sokiem malinowym. Następnie składniki gotujemy na małym ogniu, aż zaczną przypominać gładką masę.  Dodajemy skórkę pomarańczy i odrobinę chilli.  Gotujemy wszystkie składniki jeszcze przez chwilę. Odstawiamy do wystudzenia. Sos będzie doskonałym dodatkiem do serów i mięs, a także domowych pasztetów.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas