Żurawinowy sernik bez pieczenia
Prosty i smaczny!
Sposób przygootwania
1. Spód: płatki zmiksuj w malakserze na grubsze kawałeczki. Dodaj roztopiony olej i cynamon, dokładnie wymieszaj. Masą wylep foremkę wyłożoną pergaminem lub folią aluminiową. Schłodź w lodówce na czas szykowania masy.
2. Masa: galaretkę (wybierz przeźroczystą lub o smaku brzoskwiniowym) rozpuść w 100 ml wrzątku. Odstaw do przestudzenia. Żurawinę zagotuj z miodem i zmiksuj na gładką masę. Możesz wykorzystać żurawinę suszoną, zagotowaną w szklance osłodzonej wody.
3. Banany obierz (ew. skrop sokiem z cytryny) i zmiksuj z masłem orzechowym. Serek wymieszaj z cukrem i z galaretką. Podziel na dwie części: 1/3 i 2/3. Do mniejszej dodaj żurawinę, do większej banany z masłem i ew. startą czekoladę.
4. Na schłodzony spód wyłóż całą bananową część. Wyrównaj wierzch i przykryj ją warstwą żurawinową. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, by masy dobrze zastygły. Przed samym podaniem udekoruj morelami, orzechami i ziarenkami granatu.