Żurek na serwatce
Gotowy raz-dwa, bez robienia zakwasu.
Składniki:
●włoszczyzna
●500 g boczku wędzonego
●liść laurowy
●2 ziarenka ziela angielskiego
●litr serwatki
●2 łyżki grubo mielonej mąki żytniej
●sól, majeranek
●2 ząbki czosnku
●1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
●6 jajek ugotowanych na twardo
●200 g kiełbasy białej
●6 niedużych, okrągłych chlebków
●rzeżucha
Przygotowanie:
1. Z warzyw, boczku i przypraw, zalanych ok. 1,5 l wody, ugotuj wywar, przecedź. Serwatkę rozmieszaj na gładko z mąką. Wlej do ciepłego wywaru (nie może się gotować). Wymieszaj. Dodaj roztarty z solą czosnek. Mieszając, powoli ugotuj. Dopraw majerankiem. Zabiel i już nie gotuj.
2. Wlej do wydrążonych, opieczonych chlebków. Podaj z kiełbasą, jajkami i rzeżuchą.