Żurek staropolski z białą kiełbasą

Klasyka na wielkanocnym stole.

Żurek z kiełbasą - obowiązkowy na wielkanocnym stole
Żurek z kiełbasą - obowiązkowy na wielkanocnym stolemateriały prasowe

Składniki:

  • śmietana kwaśna 18% np. "Piątnica" - 200g
  • śmietanka słodka 30% " np. Piątnica" - 200ml
  • kości wędzone od schabu - ½ kg
  • marchew - 2 średnie szt.
  • pietruszka - 1 średnia szt.
  • seler - ¼  średniej szt.
  • woda - ok. 3l
  • liść laurowy - 3 szt. 
  • ziele angielskie - 5-6 ziarenek
  • gotowy zakwas
  • żurek - 1 butelka ok. 500ml
  • cebula - 1 szt.
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku
  • czosnek - 3 - 4 ząbki
  • kiełbasa biała surowa - 0,7kg
  • jajka ugotowane na twardo  

Przygotowanie:

1. Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie.

2. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną i śmietanką, zahartować i dodać do garnka. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy.

3. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo.  

Smacznego!  

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Wielkanoc 2016
Wielkanoc 2016INTERIA.PL
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas