Żurek staropolski z białą kiełbasą

Żurek z kiełbasą - obowiązkowy na wielkanocnym stole
Żurek z kiełbasą - obowiązkowy na wielkanocnym stolemateriały prasowe

Składniki:

  • śmietana kwaśna 18% np. "Piątnica" - 200g
  • śmietanka słodka 30% " np. Piątnica" - 200ml
  • kości wędzone od schabu - ½ kg
  • marchew - 2 średnie szt.
  • pietruszka - 1 średnia szt.
  • seler - ¼  średniej szt.
  • woda - ok. 3l
  • liść laurowy - 3 szt. 
  • ziele angielskie - 5-6 ziarenek
  • gotowy zakwas
  • żurek - 1 butelka ok. 500ml
  • cebula - 1 szt.
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku
  • czosnek - 3 - 4 ząbki
  • kiełbasa biała surowa - 0,7kg
  • jajka ugotowane na twardo  

Przygotowanie:

Wielkanoc 2016
Wielkanoc 2016INTERIA.PL
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?