Żurek staropolski z białą kiełbasą
Klasyka na wielkanocnym stole.
Składniki:
- śmietana kwaśna 18% np. "Piątnica" - 200g
- śmietanka słodka 30% " np. Piątnica" - 200ml
- kości wędzone od schabu - ½ kg
- marchew - 2 średnie szt.
- pietruszka - 1 średnia szt.
- seler - ¼ średniej szt.
- woda - ok. 3l
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie - 5-6 ziarenek
- gotowy zakwas
- żurek - 1 butelka ok. 500ml
- cebula - 1 szt.
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku
- czosnek - 3 - 4 ząbki
- kiełbasa biała surowa - 0,7kg
- jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
1. Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie.
2. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną i śmietanką, zahartować i dodać do garnka. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy.
3. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy