Żurek staropolski z białą kiełbasą

Klasyka na wielkanocnym stole.

Składniki:


  • śmietana kwaśna 18% np. "Piątnica" - 200g
  • śmietanka słodka 30% " np. Piątnica" - 200ml
  • kości wędzone od schabu - ½ kg
  • marchew - 2 średnie szt.
  • pietruszka - 1 średnia szt.
  • seler - ¼  średniej szt.
  • woda - ok. 3l
  • liść laurowy - 3 szt. 
  • ziele angielskie - 5-6 ziarenek
  • gotowy zakwas
  • żurek - 1 butelka ok. 500ml
  • cebula - 1 szt.
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku
  • czosnek - 3 - 4 ząbki
  • kiełbasa biała surowa - 0,7kg
  • jajka ugotowane na twardo  

Przygotowanie:

Reklama

1. Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie.

2. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną i śmietanką, zahartować i dodać do garnka. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy.

3. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo.  

Smacznego!  

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy




Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje