Żurek tradycyjny
Proponujemy nieskomplikowane i najsmaczniejsze przepisy dla maluchów na wielkanocny stół!
Nie tylko dorośli mogą delektować się przeróżnymi smakami i aromatami wielkanocnych pyszności, dlatego też przygotowaliśmy kulinarne propozycję dla naszych najmłodszych smakoszy!
Składniki:
● żurek w butelce
● 1/2 pęczka włoszczyzny
● 2 ziemniaki
● 80 g białej kiełbasy
● 2 łyżki jogurtu naturalnego
● ząbek czosnku
● 1 jajo przepiórcze
● majeranek
● natka pietruszki
Przygotowanie
1. Włoszczyznę umyj pod bieżącą wodą, obierz i ponownie opłucz. Włóż warzywa do 1 l lekko osolonej wody i gotuj z białą kiełbasą.
2. Do wywaru dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i majeranek.
3. Ugotowaną kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na plasterki.
4. Do wywaru wrzuć ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotuj je, aż staną się miękkie.
5. Następnie dodaj 1/4 porcji żurku oraz kiełbasę i ponownie zagotuj.
6. Zupę zabiel jogurtem, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
Żurek tradycyjny polecamy dzieciom po 3. roku życia!
Przepisy: Małgorzata Strucińska, dietetyk