Żytnie placuszki z borówkami
Podane z syropem klonowym i sezonowymi owocami, przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom.
Składniki na 2 duże porcje śniadaniowe:
· ½ szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej
· ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
· 2 czubate łyżki karobu (mączki chleba świętojańskiego)
· 1 szklanka jogurtu naturalnego (może być roślinny)
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· ½ łyżeczki cynamonu
· 1 łyżka ksylitolu lub adekwatna ilość stewii, zgodna z przelicznikiem podanym na opakowaniu
· 200 g borówek amerykańskich lub jagód
· 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
· syrop klonowy lub płynny miód do podania
W misce mieszamy mąki, karob, proszek do pieczenia, stewię (lub ksylitol) i cynamon.
Wlewamy 1 łyżkę oleju i jogurt, energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta.
Dodajemy połowę borówek, mieszamy delikatnie, aby nie popękały.
Ciasto nakładamy porcjami na dobrze rozgrzaną patelnię, wcześniej posmarowaną olejem za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego.
Smażymy kilka minut, do zezłocenia obydwu stron placuszków.
Podajemy je natychmiast, obsypane pozostałymi borówkami i polane syropem klonowym lub miodem.
Przepis pochodzi z książki "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek, autorki popularnego bloga kulinarnego o wdzięcznej nazwie "Zielenina". Jej debiut książkowy to jednak nie wykład na temat moralności, a - o ile można w tym przypadku tak napisać - pełnokrwista książka kucharska.