Barszczyk wigilijny z warzywami
Wariacja na temat barszczyku wigilijnego - w tej odsłonie jest bardzo aromatyczny, pożywny i smaczny. Można opcjonalnie dołożyć doń uszka, ale jest tak dobry, że doskonale broni się sam.

Składniki
- 700 g buraków
- 500 g marchewek
- 300 g pietruszki
- 1 seler
- 1 cebula
- 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw
- 1 cytryna
- majeranek, tymianek
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- natka pietruszki
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego. Zalewamy 2,5 l wody i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu.Po upływie godziny dodajemy do wywaru sok wyciśnięty z cytryny (w ilościach zgodnych z upodobaniami), doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy zupę jeszcze pięć min., doprawiamy majerankiem i tymiankiem, gotujemy kolejne pięć min. Gotowy barszczyk posypujemy pokrojoną natką pietruszki.