Kolagenowy deser wzmocni kości i stawy, poprawi kondycję jelit
Poprawia kondycję skóry, usprawnia działanie naczyń krwionośnych, wzmacnia kości i stawy, ponadto zmniejsza ryzyko nieszczelności jelit. Mowa o kolagenie, czyli niezwykle istotnym białku, którego nie powinno brakować w organizmie. Dietetyk dr Bartek Kulczyński wskazuje, jak w prosty sposób przygotować domowy i tani kolagen.

Czy żelatyna to dobre źródło kolagenu?
Dietetyk dr Bartek Kulczyński prowadzi na platformie YouTube swój kanał, dzieląc się z internautami wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Tym razem mężczyzna wziął na tapet temat związany z kolagenem, czyli białkiem mającym ogromne znaczenie w kontekście jelit, kości czy stawów.
"Aby kolagen mógł powstać w naszym organizmie, musimy spożywać białka kolagenowe wraz z żywnością, które dostarczą ściśle określonych aminokwasów do produkcji kolagenu" - wyjaśnia dr Kulczyński.
Dietetyk dodaje, że problem polega na tym, iż jest bardzo mało produktów zawierających duże ilości kolagenu, natomiast dostępne na rynku suplementy diety z kolagenem, zazwyczaj są drogie.
Co zatem zrobić, by w prosty i tani sposób dostarczyć organizmowi kolagen? Dietetyk wskazuje na żelatynę, która - jak wynika z badań z 2015 r. - charakteryzuje się biodostępnością sięgającą nawet 86 proc., zwłaszcza po podaniu doustnym.
"To oznacza, że na zwykłej żelatynie nasz organizm może naprawdę skorzystać" - twierdzi dr Bartek Kulczyński. Dietetyk podzielił się przepisem na galaretkę kolagenową, którą można serwować w formie deseru.
Zobacz również:Są niezwykle zdrowe i mają wiele zastosowań w kuchni. Włącz do diety, a zadbasz o serce

Kolagenowa galaretka z brzoskwiń i mleczka kokosowego
Składniki (dolna warstwa):
- 150 g brzoskwini świeżej lub mrożonej,
- 80 ml soku pomarańczowego,
- 2 łyżeczki erytrytolu,
- 6 g żelatyny,
- 2 łyżki zimnej wody.
Żelatynę wsypujemy do filiżanki i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Obieramy i kroimy brzoskwinię, następnie owoc miksujemy z sokiem pomarańczowym i erytrytolem na gładką masę.
Całość przelewamy do rondelka i podgrzewamy na średniej mocy palnika, pamiętając, by nie doprowadzić do wrzenia. Do rondelka dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy do momentu, aż całość się rozpuści.
Ostatni etap przygotowania dolnej warstwy to przelanie zawartości rondelka do połowy szklanki, odstawienie do przestygnięcia i zamknięcie naszego kolagenowego deseru do lodówki na godzinę.
Składniki (górna warstwa):
- 150 ml gęstego mleczka kokosowego z puszki,
- 1 lub 2 łyżeczki erytrytolu,
- 5 g żelatyny,
- 2 łyżki zimnej wody,
- kilka kropli naturalnego ekstraktu waniliowego.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na 10 minut. Mleczko kokosowe przelewamy do rondelka, dodajemy erytrytol, ekstrakt waniliowy i podgrzewamy. Do rondelka dodajemy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Wyłączamy palnik pod rondelkiem i odstawiamy do przestygnięcia. Do rondelka ze składnikami górnej warstwy przelewamy naszą dolną warstwę, którą przygotowaliśmy wcześniej. Zamykamy w lodówce na godzinę.