Czosnkowe spaghetti z cukinii
Jeżeli wolisz, by danie było bardziej kaloryczne, możesz spaghetti z cukinii połączyć z pszennym. Ugotuj pszenne spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na minutę przed końcem wrzuć pokrojoną cukinię. Po odcedzeniu dodaj je do pomidorów i gotowe!

Składniki
- 2 spore cukinie (ok. 1 kg)
- 1/4 szklanki oliwy 6 ząbków czosnku, rozgniecionych
- 400 g pomidorów koktajlowych, pokrojonych na pół
- 1 i 1/2 łyżki drobno startej skórki cytrynowej
- 4 łyżki startego sera typu parmezan
- oliwa i cząstki cytryny do podania
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Cukinie pokrój w cieniutkie paseczki (najlepiej używając tzw. temperówki do warzyw). 2. Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż czosnek (1-2 minuty), po czym dodaj pomidory i skórkę cytrynową. Duś minutę. Następnie wrzuć cukinię i duś 1-2 minuty, aby warzywo tylko lekko zmiękło. Zdejmij z ognia, posyp po wierzchu startym serem. 3. Podawaj danie z oliwą i cząstkami cytryny.