Spaghetti – grzybowa carbonara z żółtkiem
Carbonara w nowej odsłonie

Składniki
- Makaron np. Lubella Pełne Ziarno Spaghetti 1 opakowanie
- kurki (lub inne świeże grzyby) 400g
- wędzony boczek surowy 250g
- parmezan 100g
- czosnek 4 ząbki
- żółtka 4 sztuki
- masło 30g
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień...
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.
2. W międzyczasie...
Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę.
3. To już prawie meta!
Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.
Brawo! Oto pyszna carbonara. Zaproś znajomych, niech też spróbują!