Wielkanocny mazurek bez mąki pszennej
Dla osób ceniących sobie zdrowe odżywianie, nawet w czas świąteczny

Składniki
- 0,5 szklanki zmiksowanych płatków owsianych
- 0,5 szklanki mąki ryżowej np. Look Food
- 0,25 szklanki ksylitolu np. Look Food
- 150 g oleju kokosowego np. Look Food
- 2 łyżki Ekologicznego błonnika gryczanego np. Look Food, uhonorowanego godłem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
- jajko
Składniki
na masę orzechową
- 250 mleka kokosowego
- 0,5 szklanki ksylitolu np. Look Food
- 1 szklanka masła orzechowego
- szczypta soli himalajskiej np. Look Food
Sposób przygotowania
Składniki ciasta mieszamy i zagniatamy. Gotową masę wykładamy na formę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Do zagotowanego mleka kokosowego dodajemy masło orzechowe, ksylitol i sól, całość gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzoną masę przekładamy na upieczone ciasto, mazurka dekorujemy ulubionymi dodatkami