Zakwas na żurek
Nic nie smakuje tak dobrze, jak żurek na zakwasie własnej roboty. Zaskocz swoich bliskich i wypróbuj przepis z książki "Wiosna wege". Zupa, którą na nim przygotujesz, zniknie w kilka minut!

Składniki
- 5 łyżek mąki żytniej typ 2000 lub mąki pszennej typ 1850 (w wersji bezglutenowej: mąka ryżowa pełnoziarnista lub gryczana)
- 2 szklanki letniej wody
- 3 ząbki czosnku
- 3–4 liście laurowe
- 5–7 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
Do czystego słoika o pojemności 1 l wsypać mąkę, wlać wodę, dodać przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele. Wymieszać.
Przykryć czystą gazą/ściereczką i zabezpieczyć gumką recepturką. Zostawić w ciepłym miejscu.
Mieszać 1-2 razy dziennie drewnianą lub plastikową łyżką. Zakwas będzie gotowy po minimum 5 dniach - zacznie wydzielać charakterystyczny zapach (kwaśny).
Przelać do czystej butelki i przechowywać zamknięty w lodówce.
Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":
