Zapiekane jajka - Robert Sowa
...z grzybami leśnymi aromatyzowane oliwą truflową - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, wystudzić, nie obierać. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć grzyby i cebulę. Całość doprawić do smaku tymiankiem, winiakiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami oliwy truflowej.
Jajka delikatnie rozciąć wzdłuż na pół, żółtka i białka wyjąć i pokroić w drobną kostkę, po czym wymieszać z grzybami i cebulą, tworząc jednolitą masę. Tak przygotowanym farszem napełnić skorupki, całość pokryć masłem wymieszanym z bułką tartą i natką pietruszki. Zapiekać ok. 5-10 minut w temperaturze 150 st. C. Jajka faszerowane dobrze komponują się z sałatką ze świeżych kiełków lub rzeżuchą.
Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski.