A la buritto:)

Nadesłała maluczka.

Przepis:

- 0,5 kg mięsa mielonego

- duża cebula

- puszka: kukurydzy, fasoli białej i czerwonej, pomidorów bez skórek/lub koncentrat pomidorowy

- kolorowe papryki

- makaron świderki

- łyżka oliwy

- przyprawy wedle uznania

Makaron ugotować w posolonej wodzie do ulubionej twardości i odcedzić.

Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie, dodać mięso mielone, dusić pod przykryciem ok 5-7 minut.

Kukurydzę odcedzić z zalewy, wsypać do garnka, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, zalać pomidorami w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Gotować ok 10 minut po czym dodać odcedzoną z zalewy fasolę białą i czerwoną oraz mięso z patelni. Dokładnie wymieszać, przyprawić wedle uznania (sol, pieprz, oregano, bazylia, magi), gotować jeszcze 5 do 7 minut. Gotowym sosem polać makaron. (Sos można też zjeść z ryżem, ziemniakami, a nawet z pieczywkiem:)

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas