Chińska zupa Sanyue
Nadesłała Ewa.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka,
- 60 g. makaronu chińskiego jajecznego (ew. mogą być polskie wstążki),
- 100 g. makaronu sojowego,
- 2 drobiowe kostki rosołowe,
- garść kiełków sojowych,
- 2 duże liście kapusty włoskiej,
- 2 marchewki,
- por,
- pędy bambusa (mogą być z puszki – mała puszka),
- 2 łyżki zielonego groszku,
- papryka czerwona i zielona,
- 15 g. grzybów Mu-Err (w Polsce znane bardziej jako Mun – mogą być suszone),
- 15 g. grzybów Nameko (łuskwiak nameko – mogą być suszone),
- 6 chińskich kasztanów wodnych (mogą być z puszki),
- 1 duża cebula,
- korzeń pasternaka (ew. można zastąpić korzeniem pietruszki),
Przyprawy:
- sól,
- pieprz,
- curry,
- czerwona papryka w proszku słodka
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać ok. 3,5 litra wody. Pierś z kurczaka pokroić w kosteczki, lekko posolić, oprószyć odrobiną pieprzu i podsmażyć aż uzyskają złoty kolor, a następnie przerzucić do garnka z wodą, wrzucić drobiowe kostki rosołowe i zacząć gotowanie. Następnie grzyby pokroić w paski i wrzucić do garnka. Marchewkę i korzeń pasternaka oskrobać, pokroić w małe słupki i wrzucić do gotującej się reszty, za razem wrzucić też pędy bambusa i wodne kasztany przekrojone na cztery części. Liście kapusty włoskiej przekroić wzdłuż na pół, od dłuższej strony zrulować i pokroić w cienkie plastry (plastry rozwiną się w cienkie paseczki), cebulę skroić w ¼ talarków, por skroić w talarki i wszystko wrzucić do garnka. Papryki oczyścić z gniazd i skroić w małe paseczki i dodać razem z kiełkami sojowymi i groszkiem. Gotować wszystko do momentu aż marchewka będzie lekko miękka (nie powinna być zbyt miękka). Przyprawić wszystko solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i curry (troszeczkę mniej niż papryki). Wrzucić makarony i gotować jeszcze ok. 3 minuty. Jeśli używasz polskich wstążek zwróć uwagę na czas gotowania makaronu. Zdjąć z ognia (można odczekać ok. 5 minut, aby zupa dobrze nasyciła się przyprawami). Gotowe!