Kupujesz suszone grzyby na święta? Bądź czujna. Zwróć uwagę na kilka rzeczy
Jak upewnić się, czy kupujemy rzeczywiście lokalne borowiki, a nie ich odpowiedniki z Chin? Na co zwrócić uwagę podczas wybierania suszu grzybowego w sklepie by nie wrócić do domu z robaczywymi lub spleśniałymi okazami? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas zaopatrywania się w suszone grzyby.
Niezbędny składnik świątecznych potraw
Nie każdy z nas miał możliwość samodzielnie nazbierać grzybów w sezonie jesiennym. Suszenie ich też zwykle wymaga czasu, odpowiedniego ich przygotowania, a także sprzętu. Ci, którzy nie mogą skorzystać ze zgromadzonych samodzielnie zapasów, z pewnością wybiorą się niebawem do sklepów spożywczych, by kupić gotowy susz. Wygodna forma pozwala na bezpieczne i długie przechowywanie grzybów, a przygotowanie ich do farszu pierogowego czy też na wigilijną zupę zajmuje tylko kilka chwil: susz należy namoczyć w misce z wodą, a następnie posiekać i w zależności od tego, co będziemy z nich przyrządzać: wrzucić na patelnię lub do gotującego bulionu. Zanim jednak to nastąpi, warto wiedzieć, jak wybrać dobre jakościowo grzyby, by już w domu, podczas przygotowań do Bożego Narodzenia, nie być niemiło zaskoczonym.
Zobacz również:
Kupujesz suszone grzyby? Na to zwróć uwagę
Aby uchronić się przed oszustwem, warto mieć na uwadze kilka istotnych aspektów już na etapie wyboru suszu w sklepie. Jakiś czas temu we Włoszech wybuchł skandal, gdy okazało się, że sprzedawane jako lokalne borowiki, ususzone grzyby pochodziły w rzeczywistości z Chin, nie miały więc nic wspólnego z tamtejszymi grzybami ani w temacie wyglądu ani smaku. Aby ustrzec się tego typu próby oszustwa, dokładnie czytaj etykietę naklejoną na woreczek lub puszkę z grzybami. Po pierwsze, najpewniejszą opcją będą firmy lokalne, regionalne. Zwróć także uwagę na wymagane atesty oraz informację, że były zebrane pod kontrolą grzyboznawcy.
Dobrze jest także dokładnie przyjrzeć się, jeśli grzyby są w przeźroczystym woreczku, czy nie ma na nich białych plam - to sygnał, że były źle przechowywane i zaczęły pleśnieć. Takie grzyby nie nadają się do spożycia.
Kolejnym aspektem jest sprawdzenie, czy grzyby zostały odpowiednio wysuszone: w tym celu wybierz jeden i delikatnie, przez opakowanie sprawdź, czy po naciśnięciu natychmiast się kruszą i łamią, czy też stawiają niewielki opór, bo są lekko giętkie zanim pękną. Ten drugi opis pasuje do odpowiednio przygotowanego suszu grzybowego.
Pamiętaj także, aby przyjrzeć się dobrze, jak wygląda dno opakowania. Mogą się na nim znajdować owady lub ich larwy. Wtedy czym prędzej zrezygnuj z zakupu tej partii.
Niestety, czasem robactwa ukrytego w grzybach nie zdołamy dojrzeć w sklepie. Jeśli grzyby były pełne niechcianych gości, zauważymy to dopiero podczas namaczania ich w wodzie. Aby uniknąć zatrucia pokarmowego i bólów brzucha, sprawdźmy zatem także wodę po namaczaniu. Jeśli znajdziemy w niej robaki, lepiej pozbądźmy się grzybów dla pewności.
Dzięki tym wskazówkom możesz mieć pewność, że wybierzesz odpowiednie grzyby i zmniejszysz ryzyko bycia oszukaną.