Ciasto orzechowe z budyniem
Przepis nadesłała Ola.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej, - 2/3 szklanki cukru, - 150 g masła, - 2 jajka, - 2 łyżki miodu, - 2 łyżeczki sody oczyszczonej, Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Warstwa orzechowa:
- 250 g orzechów włoskich, - 75 g masła, - 5 łyżek cukru, - 2 łyżki miodu Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować. < b>Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka, - 3/4 szklanki cukru, - 250 g masła, - 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń. Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm, ja miałam trochę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180 st. C przez około 10 minut. Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu. Przekładaniec jest bardzo smaczny, no i pamiętać musimy o tym, że ciasto miodowe wymaga przynajmniej dobowego leżakowania w chłodnym miejscu .