Hamburgery z ziołami - Michał
<b>Składniki dla 4 osób</b>: 100 g żółtego sera, 600 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, jajko, łyżka posiekanej natki, 2 łyżki bułki tartej, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Przygotowanie
Ser dobrze schłodzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso wyrobić z jajkami, serem, natką i bułką tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Z masy mięsnej formować płaskie kotlety. Układać je na ruszcie i piec z obu stron po mniej więcej 8 minut.
Rada: Smak mięsa mogą wzbogacić różne dodatki - kukurydza z puszki, kapary, posiekana dymka. Zamiast kotletów możemy z masy mięsnej formować kulki, nadziewać je na szpikulce i piec jak szaszłyki.