Oto najlepsze grzyby do wigilijnej zupy. Gwarancja wyrazistego smaku

W wigilijny wieczór w wielu polskich domach zupę grzybową serwuje się jako pierwsze danie. Jak przygotować taki posiłek, by był smaczny i aromatyczny? Rzecz jasna, bazę powinny stanowić zebrane jesienią i ususzone grzyby, ale niezwykle istotne jest również odpowiednie doprawienie zupy.

Jak przygotować zupę grzybową?
Jak przygotować zupę grzybową?123RF/PICSEL

Zupa rybna, barszcz, zupa grzybowa - to właśnie od nich w świąteczny wieczór, w zależności od regionu i rodzinnych tradycji, zaczynamy wigilię. Dziś przyjrzymy się, jak wygląda proces przygotowania zupy grzybowej, charakteryzującej się głębokim, wyrazistym smakiem i pięknym aromatem.

Choć przepisów na zupę grzybową jest mnóstwo, to wspólnym mianownikiem są oczywiście grzyby. Chcąc cieszyć się doskonałym smakiem tych leśnych darów natury, warto sięgnąć po ususzone grzyby, w których skoncentrowane jest wszystko to, co najlepsze, a więc wspomniany smak i zapach. Najlepszy efekt uzyskamy, gdy do naszej zupy trafią suszone borowiki i podgrzybki.

Wigilijna zupa grzybowa - składniki

Do przygotowania wigilijnej zupy grzybowej potrzebujemy następujących składników:

  • 30 g suszonych grzybów - najlepiej borowików i podgrzybków,
  • 1 szklanka wody,
  • ½ szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • bulion warzywny
  • sól i pieprz.
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa123RF/PICSEL

Wigilijna zupa grzybowa - przepis

Suszone grzyby kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na całą noc. Cebulę siekamy na drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym do zeszklenia. Grzyby odcedzamy i płuczemy, a wodę, w której się moczyły, przecedzamy przez sito i dolewamy do niej bulion. Całość zagotowujemy.

Dodajemy podsmażoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez ok. 50 minut - do momentu, aż grzyby będą miękkie.

Do małego naczynia wlewamy jedną szklankę ciepłego wywaru grzybowego, dodajemy śmietanę, całość mieszamy. Miksturę powoli wlewamy do garnka z zupą, cały czas ją mieszając. Gotujemy przez 10 minut. Gotowe!

Henryk Sawka o obawie przed AI: Prawdziwych twórców to nie dotyczyINTERIA.PL
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?