"Kapuśniaczki" z barszczem - Małgorzata

na nadzienie: 1 mała kapusta biała, sól, pieprz, jarzynka, cebula, troche oleju; na ciasto: 2 jajka, pół kostki smalcu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cukru, szczypta soli, maka pszenna do zagniecenia

article cover
INTERIA.PL

Nadzienie

Z kapusty wykroić głębia - przekroic na 4 ćwiartki, lekko poslić wodę i ugotować. Jak bedzie miękka - odcedzić i ostudzić. Zmielać w maszynce na grubych oczkach. Nastepnie smażyc na patelni z dodatkiem cebuli i niewielkiej ilosci oleju. Doprawic do smaku pieprzem, jarzynką. Można wrzucić kostkę grzybową.

Ciasto

Z wszystkich składników zagniesc ciasto, dosypujac tyle mąki aby ciasto mialo miękkosc ciasta kruchego. Rozwałkowac na srednią grubosc. Nastepnie wycinac prostokaty - polozyc na nim nadzienie kapusciane i dokladnie zakleic.

Powstale "kapusniaczki" piec w 150 stopniach przez ok. 30 minut. Sprawdzac twardosc i zarumienienie - maja byc pomaranoczowo-rumiane i dosc twarde/kruche.

- barszcz: chyba najlepiej kupic taki prawie gotowy: ja polecam "Winary" - barszcz w torebce, ktory gotuje sie przez 15 minut a nastepnie odcedza.

Można podawac na cieplo i gorąco.

Czas przygotowanie - max 30 minut; gotujac kapuste mozna juz zagniesc ciasto, czekajac na upieczenie ciasteczek, mozna ugotowac barszcz:)

Danie nie tylko na wigilie!!!

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas