Buraczany eliksir wzmacniający zdrowie
Warto pić go przez cały rok, jednak jego właściwości w okresie jesienno-zimowym są szczególnie cenne. Zakwas buraczany, bo o nim mowa, możemy w prosty sposób przygotować w domowych warunkach. Korzyści, które płyną ze spożywania tego napoju, trudno zliczyć.
![article cover](https://i.iplsc.com/000ANSHSNLY3IDDQ-C322-F4.webp)
Buraczany eliksir wzmacniający zdrowie
![Zakwas z buraków przede wszystkim działa krwiotwórczo – pomaga więc leczyć anemię. Powinny sięgać po niego szczególnie kobiety, które borykają się z obfitymi miesiączkami. Napój ten dodaje werwy, wigoru, niweluje zmęczenie. Ponadto świetnie wzmacnia odporność, reguluje trawienie, przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, a także wspomaga pracę nerek i wątroby.](https://i.iplsc.com/000B1BSJXHNS31XL-C432.webp)
![Na początek potrzebny będzie duży słoik, który należy wyparzyć gorącą wodą.
Buraki obrać i pokroić w grube plastry. Na dno słoika wrzucić przyprawy: 4 ząbki czosnku, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka ziarenek czarnego pieprzu. Następnie ułożyć pokrojone buraki, plasterek po plasterku, tak aby przykryły ok. ¾ słoika. Całość zalać ciepłą wodą z dodatkiem soli kuchennej.](https://i.iplsc.com/000ANSJBMQT0F6KD-C426.webp)
![Buraczany zakwas najlepiej pić codziennie rano na czczo. Chociaż jest skarbnicą zdrowia, nie wszyscy mogą go spożywać. Zdarza się, że podrażnia żołądek, powodując uczucie pieczenia. W tym przypadku najlepiej spróbować pić go po posiłku lub znaleźć dla siebie inny, lepszy "eliksir".](https://i.iplsc.com/000ANSJ1ESRJC4I9-C426.webp)
![Po upływie kilku dni zakwas należy odcedzić, przelać do butelek, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.](https://i.iplsc.com/000ANSHRV4XE909B-C426.webp)
+1