Posmaruj naleśniki, nałóż na kanapkę lub wlej do szklanki. Przetwory z borówki amerykańskiej

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
1,1 tys.
Udostępnij
Gęsty dżem z borówki amerykańskiej smakuje doskonale ze świeżym pieczywem
Gęsty dżem z borówki amerykańskiej smakuje doskonale ze świeżym pieczywem123RF/PICSEL

Dżem z borówki amerykańskiej

  • 2 kg świeżych borówek amerykańskich
  • 400 g białego cukru
  • 1 mała cytryna
  • skórka starta z cytryny
  • 1 laska wanilii
  1. Dwa kilogramy świeżych borówek amerykańskich wrzucamy na sito, a następnie dokładnie płuczemy pod zimną i bieżącą wodą.
  2. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możemy usunąć resztki listków, wystające z owoców ogonki czy inne zanieczyszczenia.
  3. Tak przygotowane owoce wrzucamy do dużego garnka, najlepiej wybrać metalowy z grubym dnem, i zasypujemy białym cukrem.
  4. Całość dokładnie mieszamy łyżką, upewniając się, że cukier dotarł między wszystkie owoce. Na tym etapie dodajemy przekrojoną laskę wanilii.
  5. Delikatnie rozgniatamy borówki amerykańskie z cukrem i odstawiamy na godzinę. Po upływie godziny zauważymy, że owoce puściły sporo soku.
  6. Garnek z borówkami amerykańskimi stawiamy na kuchence, ustawiamy średnią moc palnika i podgrzewamy ok. 30 minut.
  7. Kiedy upłynie ostatnia minuta, możemy wyłowić wanilię i dodać do owoców wyciśnięty sok z cytryny. Jeśli chcemy, by dżem był bardziej kwaśny, wrzućmy także startą skórkę cytrynową.
  8. Nadal wrzący dżem z borówek amerykańskich przelewamy do czystych i wyparzonych słoików, a każdy z nich dokładne zakręcamy.
  9. Słoiki z gęstym dżemem z borówek amerykańskich odwracamy do góry dnem, zabezpieczamy ręcznikiem i pozostawiamy na 10-15 minut.
  10. Na sam koniec ustawiamy przetwory w normalnej pozycji i czekamy do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowane smakołyki najlepiej trzymać w spiżarni.

Kompot z borówek amerykańskich na zimę

Słodki kompot z borówek amerykańskich możemy pić tuż po przygotowaniu lub zachować na zimę
Słodki kompot z borówek amerykańskich możemy pić tuż po przygotowaniu lub zachować na zimę123RF/PICSEL
  • 0,5 kg świeżej borówki amerykańskiej
  • 1 l wody
  • 2 łyżki cukru
  • opcjonalnie: sok z cytryny lub limonki
  1. Borówki amerykańskie myjemy, oczyszczamy z zabrudzeń, listków i ogonków, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
  2. Naczynie stawiamy na kuchence, ustawiamy średnią moc palnika i doprowadzamy do zagotowania. Gdy całość zacznie wrzeć, dodajemy cukier.
  3. Napój z borówek amerykańskich gotujemy przez 10-15 minut, zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
  4. Do wystudzonego kompotu dodajemy sok z cytryny lub limonki. Dzięki temu dodatkowi napój nabierze delikatnej kwasowości oraz zachowa intensywny kolor.
  5. Kompot z borówek amerykańskich najlepiej smakuje doskonale schłodzony i podany z kostkami lodu. Zapas możemy przelać do butelek, zapasteryzować i zachować na zimę.

Konfitura z borówki amerykańskiej do słoików

Jak przygotować doskonały dżem z borówki amerykańskiej?
Jak przygotować doskonały dżem z borówki amerykańskiej?123RF/PICSEL
  • 1 kg borówek
  • 600 g cukru
  • 2 duże cytrynu
  1. Starannie umyte, oczyszczone i osuszone borówki amerykańskie umieszczamy w garnku, a następnie zasypujemy cukrem.
  2. Owoce z cukrem podsmażamy na średnim ogniu przez 40-45 minut, a następnie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryn.
  3. Zawartość garnka gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Jeśli nie lubimy wyczuwalnych kawałków owoców w konfiturze, możemy rozgnieść je łyżką lub całość zblendować.
  4. Gorącą konfiturę z borówek amerykańskich przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
  5. Po wystudzeniu zauważymy, że zakrętki się zassały. Tak przygotowane słoiki z konfiturą z borówek amerykańskich najlepiej trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu.
„Ewa gotuje”: Strucla z borówkamiPolsatPolsat
Przejdź na