Posmaruj naleśniki, nałóż na kanapkę lub wlej do szklanki. Przetwory z borówki amerykańskiej

Gęsty dżem z borówki amerykańskiej smakuje doskonale ze świeżym pieczywem
Gęsty dżem z borówki amerykańskiej smakuje doskonale ze świeżym pieczywem123RF/PICSEL

Dżem z borówki amerykańskiej

Zobacz również:

    • 2 kg świeżych borówek amerykańskich
    • 400 g białego cukru
    • 1 mała cytryna
    • skórka starta z cytryny
    • 1 laska wanilii
    1. Dwa kilogramy świeżych borówek amerykańskich wrzucamy na sito, a następnie dokładnie płuczemy pod zimną i bieżącą wodą.
    2. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możemy usunąć resztki listków, wystające z owoców ogonki czy inne zanieczyszczenia.
    3. Tak przygotowane owoce wrzucamy do dużego garnka, najlepiej wybrać metalowy z grubym dnem, i zasypujemy białym cukrem.
    4. Całość dokładnie mieszamy łyżką, upewniając się, że cukier dotarł między wszystkie owoce. Na tym etapie dodajemy przekrojoną laskę wanilii.
    5. Delikatnie rozgniatamy borówki amerykańskie z cukrem i odstawiamy na godzinę. Po upływie godziny zauważymy, że owoce puściły sporo soku.
    6. Garnek z borówkami amerykańskimi stawiamy na kuchence, ustawiamy średnią moc palnika i podgrzewamy ok. 30 minut.
    7. Kiedy upłynie ostatnia minuta, możemy wyłowić wanilię i dodać do owoców wyciśnięty sok z cytryny. Jeśli chcemy, by dżem był bardziej kwaśny, wrzućmy także startą skórkę cytrynową.
    8. Nadal wrzący dżem z borówek amerykańskich przelewamy do czystych i wyparzonych słoików, a każdy z nich dokładne zakręcamy.
    9. Słoiki z gęstym dżemem z borówek amerykańskich odwracamy do góry dnem, zabezpieczamy ręcznikiem i pozostawiamy na 10-15 minut.
    10. Na sam koniec ustawiamy przetwory w normalnej pozycji i czekamy do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowane smakołyki najlepiej trzymać w spiżarni.

    Kompot z borówek amerykańskich na zimę

    Słodki kompot z borówek amerykańskich możemy pić tuż po przygotowaniu lub zachować na zimę
    Słodki kompot z borówek amerykańskich możemy pić tuż po przygotowaniu lub zachować na zimę123RF/PICSEL
    • 0,5 kg świeżej borówki amerykańskiej
    • 1 l wody
    • 2 łyżki cukru
    • opcjonalnie: sok z cytryny lub limonki
    1. Borówki amerykańskie myjemy, oczyszczamy z zabrudzeń, listków i ogonków, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
    2. Naczynie stawiamy na kuchence, ustawiamy średnią moc palnika i doprowadzamy do zagotowania. Gdy całość zacznie wrzeć, dodajemy cukier.
    3. Napój z borówek amerykańskich gotujemy przez 10-15 minut, zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
    4. Do wystudzonego kompotu dodajemy sok z cytryny lub limonki. Dzięki temu dodatkowi napój nabierze delikatnej kwasowości oraz zachowa intensywny kolor.
    5. Kompot z borówek amerykańskich najlepiej smakuje doskonale schłodzony i podany z kostkami lodu. Zapas możemy przelać do butelek, zapasteryzować i zachować na zimę.

    Konfitura z borówki amerykańskiej do słoików

    Jak przygotować doskonały dżem z borówki amerykańskiej?
    Jak przygotować doskonały dżem z borówki amerykańskiej?123RF/PICSEL
    • 1 kg borówek
    • 600 g cukru
    • 2 duże cytrynu
    1. Starannie umyte, oczyszczone i osuszone borówki amerykańskie umieszczamy w garnku, a następnie zasypujemy cukrem.
    2. Owoce z cukrem podsmażamy na średnim ogniu przez 40-45 minut, a następnie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryn.
    3. Zawartość garnka gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Jeśli nie lubimy wyczuwalnych kawałków owoców w konfiturze, możemy rozgnieść je łyżką lub całość zblendować.
    4. Gorącą konfiturę z borówek amerykańskich przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
    5. Po wystudzeniu zauważymy, że zakrętki się zassały. Tak przygotowane słoiki z konfiturą z borówek amerykańskich najlepiej trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu.
    „Ewa gotuje”: Strucla z borówkamiPolsatPolsat