Szynka Świąteczna z gruszką i pigwą
Artykuł sponsorowany
Przygotowanie:
Szynka Świąteczna z gruszką i pigwą:
- Szynkę świąteczną Sokołów wyjąć z folii i siatki i przełożyć do naczynia żaroodpornego
- Gruszki i pigwy pokroić (wycinając gniazda), każdą na 8 części, przerzucić je na do naczynia z szynką
- Do szynki i owoców dorzucić gwiazdki anyżu i laski cynamonu
- Szynkę zalać szklanką soku jabłkowego i 1/3 opakowania bulionu wołowo-warzywnego rozcieńczonego w litrze wody
- Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na półtorej godziny na 170 stopni (termoobieg)
- Podawać z pieczoną dynią przyprawioną solą i pieprzem lub ulubionymi ziołami
Pieczona dynia:
- Dynię przekroić na pół i wydrążyć środek, po czym pokroić ją na dwucentymetrowe plastry i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Doprawić solą i pieprzem i delikatnie polać oliwą
- Wstawić do piekarnika na 40 minut