W sam raz do barszczu, ale nie tylko. Szybki przepis na pyszne paszteciki
Materiał promocyjny
Barszcz jemy nie tylko podczas wigilijnej kolacji, ale podajemy go również w kolejne świąteczne dni. Wtedy zamiast uszek z grzybami i kapustą, można sięgnąć po drożdżowe paszteciki z mięsem. Jak przyrządzić szybkie i smaczne paszteciki, które zachwycą wszystkich gości?
Świąteczna przekąska
Wigilia kojarzy nam się przede wszystkim z rybami i daniami jarskimi, ale już kolejnego dnia sięgnąć można po mięso. To czas na podanie pasztecików drożdżowych z nadzieniem z pasztetu. Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do barszczu, jak i przystawka lub po prostu przekąska pomiędzy posiłkami. Oczywiście przed świętami mamy wystarczająco dużo pracy, dlatego zamiast przygotowywać mięso specjalnie pod paszteciki, możemy wykorzystać na przykład to, na którym gotowaliśmy rosół. Zadanie można uprościć sobie jeszcze bardziej, sięgając po gotowy pasztet np. Sokołów Naturrino. Dobrej jakości drobiowo-wieprzowy pasztet, nie zawiera dodanych konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów. Do przygotowania tego produktu wykorzystano wysokiej jakości mięso i podroby.
Składniki na paszteciki
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy 700 g mąki pszennej luksusowej, 200 g masła, sześciu żółtek, jednej łyżeczki soli, dwóch łyżek cukru, 70 g świeżych drożdży i 500 ml mleka. Do posmarowania pasztecików z wierzchu, należy odłożyć jeszcze dodatkowo dwa żółtka i dwie łyżki mleka. Farsz można sporządzić ze wspomnianego pasztetu Sokołów Naturrino, wystarczy pokroić go w grubsze paski. Jeśli zdecydujemy się na samodzielne przygotowanie mięsnego nadzienia, będziemy potrzebowali około 1,5-2 kg ugotowanego mięsa drobiowego i wieprzowego, dwóch cebul oraz dwóch jajek, a także jednej bułki. Oczywiście należy przygotować również przyprawy: 1 łyżeczkę pieprzu białego i tyle samo czarnego, gałkę muszkatołową i sól.
Przygotowanie pasztecików z mięsem
W kubku rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 10-15 minut, by droższe się aktywowały. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, masło i jajka, a także mleko. Następnie przelewamy drożdże i mieszamy całość drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto przez 3-5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie namaczamy bułkę w mleku, a na patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie mielimy mięso, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę oraz przypraw, mieszamy wszystkie składniki dłonią i mielimy ponownie. Na koniec dodajemy smażoną cebulę i znów mieszamy całość.
Po godzinie wyciągamy ciasto, wyrabiamy je przez chwilę na stolnicy i dzielimy na mniejsze części. Każdą z nim po kolei wałkujemy, by powstał prostokąt. Na jednym boku umieszczamy mięsny farsz - ten przygotowany samodzielnie lub pasztet pieczony z serii Naturrino od Sokołowa, który został doprawiony w taki sposób, by smakował jak domowy.
Zwijamy całość w ciasny rulon i kroimy na mniejsze kawałki. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, i układamy na niej tak przygotowane paszteciki. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe rośnie, dlatego należy zachować między nimi odstęp. Zanim włożymy blaszkę do piekarnika, odstawiamy ją jeszcze na pół godziny. W tym czasie w miseczce rozbełtujemy żółtko z mlekiem i smarujemy nim paszteciki, używając do tego silikonowego pędzla kuchennego. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Paszteciki pieczemy 45 minut, aż wyrosną i zarumienią się z wierzchu.
Drożdżowe paszteciki z mięsnym nadzieniem są doskonałe nie tylko do barszczu, ale także jako samodzielna przekąska czy przystawka do świątecznego obiadu. Ich wyjątkowy smak z pewnością zdobędzie uznanie domowników i gości. Smacznego!
Materiał promocyjny